In 2019 organiseren we een natuurbingo voor Vleuten-De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn. Elke twee weken vragen we aandacht voor soorten die voorkomen in de wijken en die makkelijk te herkennen zijn. We vragen inwoners om door te geven waar deze planten en dieren zitten. Zitten er 10 soorten in jouw buurt? Herken je ze ook? BINGO! Dan heb je dit jaar leuke natuurkennis opgedaan én het wordt makkelijker om de soorten in jouw buurt goed te beheren en te beschermen.

Hoe werkt de Bingo?

Elke twee weken vragen we aandacht voor een dier- of plantensoort. Je krijg informatie over de levenswijze en hoe je hem kunt herkennen. Kom je de soort tegen, dan meldt je dat op waarneming.nl.  Dat is een website waar je al je waarnemingen van wilde planten en dieren op kunt zetten. Zo weten we wat er in heel Nederland leeft, of het op de rode lijst moet of dat het juist  goed gaat met een plant of dier. Als je een foto hebt, kun je die erbij zetten. De site heeft beeldherkenning, zo krijg je vaak nog een check of je het goed hebt gezien. Rechtsboven op de pagina kun je je abonneren op de natuurbingo, je krijgt dan een mailtje voor de volgende soort.

Alle soorten die je zo meldt komen ook in de Nationale Database Flora en Fauna. Het is dan niet alleen nu beschikbaar voor de gemeente, die het kan gebruiken voor beheerplannen. De gegevens blijven ook beschikbaar voor onderzoekers die willen nagaan hoe de natuur van Leidsche Rijn op termijn verandert.

De eerste soort in de natuurbingo is de Fazant.