Er zijn veel Fazanten in Leidsche Rijn, bij mooi weer hoor je in het voorjaar overal de Fazantenhanen roepen. Daar zitten de vrouwtjes in de buurt te broeden. Zodra er gemaaid wordt sneuvelen er veel nestjes, op een maaimachine heb je immers te laat in de gaten dat er een nestje is. Daarom vraagt het Natuurplatform aan inwoners om roepende fazanten door te geven op waarneming.nl. Dan kunnen de nestjes met het maaien worden ontzien.

Geef op waarneming.nl/ door waar u fazanten hoort roepen. Onder de foto op deze pagina kunt u het geluid afspelen als u niet precies weet hoe het roepje klinkt.

Wij zorgen dat de gemeente, vóór er gemaaid wordt, weet waar die fazanten zitten. De man of vrouw op de maaimachine kan dan goed opletten. Of er wordt daar een paar weken gewacht met maaien, tot de jongen het nestje hebben verlaten.

De fazant is het eerste dier in de Natuurbingo 2019. Zie je meer dan 10 dieren en plantensoorten in jouw buurt? Bingo! Dan heb je leuke natuurkennis opgedaan! Geef je waarnemingen door op waarneming.nl, daarmee kan de natuur in je buurt beter worden beheerd.

Hier kun je zien waar er al fazanten zijn gemeld in de gemeente Utrecht. Als je op de datum klikt, zie je de precieze plek.