Kraaien, Eksters en Roeken broeden hoog in de boom. Ze gebruiken hun nest het hele jaar door als hun thuis. Van Roeken zijn de nesten jaarrond beschermd, van Kraaien en Eksters ook, behalve als er voldoende hoge bomen waar ze in kunnen nestelen in de omgeving staan. Het bosje dat nog in Park Grauwaert staat heeft het bestaan te danken aan de Roekenkolonie die er zat: daarom mochten de bomen niet worden gekapt. Daarom is het zinnig om bomen met een Ekster of Kraaiennest, of een Roekenkolonie, op waarneming.nl te melden. Zolang er niet is gemaaid heeft het ook nog zin om roepende fazanten te melden. Daardoor kunnen de nestjes worden gespaard met het maaien van het gras,

De makkelijkst te herkennen vogel is de Ekster. Op een afstandje lijkt hij zwart-wit, maar als het licht er goed opvalt zie je dat de vleugels een blauwe- en de staart een prachtige groene weerschijn hebben. Eksters komen, als enige van de drie, ’s winters op voerplankjes af. Eksters maken een grote variatie aan geluiden.

Eksters zijn niet zulke populaire vogels: ze eten wel eens vol in beeld een leuk klein vogeltje op. Katten eten er meer, maar doen dat minder in de openbaarheid.  Eksters zijn verbazingwekkend slim: ze herkennen zichzelf in de spiegel. https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/eksters-zijn-etterbakken-of-niet. Sinds 1980 is het aantal gehalveerd, alle reden om te inventariseren via waarneming.nl waar in de wijk ze broeden.

Ze broeden vaak pas als ze twee jaar oud zijn en blijven elkaar jarenlang trouw.  Hun eerste jaar leven ze in luidrcuchtige “pubergroepen”. Ze maken grote nesten met een afdakje, zo zitten ze behoorlijk droog. Vaak zijn ze de hele winter al aan het werken aan meerdere nesten, uiteindelijk wordt er in een daarvan gebroed.

Kraaien zijn vernoemd naar hun roep: Kráááá. Ze zitten vaak in een boom of op een lichtmast te roepen. Je zult je ze niet gauw in je tuin krijgen, ze willen ruimte om zicht heen.

Jonge kraaien hebben moeite met vliegen. Pa en Ma Kraai weten dat en jagen voor de start van het broedseizoen de pubergroepen van Eksters weg. Kraaien willen ook nog wel eens een kant- en klaar Eksternest inpikken om in te broeden.

Als Kraaien niets te doen hebben, dan zijn ze aan het observeren. Boven in een boom of een lichtmast zitten ze stil te kijken naar een kruising, een druk fietspad, een winkelcentrum of een andere plek met beweging. Of ze voeren “een ballet uit –  voor twee kraaien en één Buizerd”. waarbij de medewerking van de Buizerd niet helemaal vrijwillig is.

Roeken zijn net als Kraaien grote zwarte vogels, maar ze zijn veel zeldzamer. Ze lijken een feestneus als snavel te hebben: groot en met een gele snavelbasis.

Ze broeden in kolonies, met een aantal nesten bij elkaar. Hun roep is veel lager dan die van Kraaien. (onder de foto) Ze leven het hele jaar in groepjes. Je ziet ze vaak grasvelden afzoeken naar beestjes, maar ze eten ook veel plantaardig voedsel.