Op hun korte pootjes kunnen ze verbazingwekkend hard lopen en ze lopen ’s nachts ook heel wat af: een paar kilometer per nacht. Ze kunnen goed zwemmen en ze zijn best luidruchtig. Op een gebied ter grootte van een vierkante kilometer (een oppervlakte zo groot als het oude de Meern) kunnen 2 tot 10 egels leven. Ze kunnen door een gaatje van 15*15 cm. Als je egels in je tuin wilt, moet je zorgen voor zo’n gaatje onderin de schutting.

Ze eten insecten, wormen, slakken (met huisje en al) eieren, paddestoeen, kleine muizen en jonge vogeltjes, bessen, eigenlijk alles wat ze tegenkomen en eetbaar lijkt. Ze laten als dank voor de slakken egelpoepjes achter: zwarte keutels van 3-4 cm lang. In het Natuurmuseum in Rotterdam ligt de opgezette McFlurry-egel, die zijn kop wel in de beker kreeg maar hem er door de stekels niet meer uit kon halen en stierf door verhongering. Net als alle andere zoogdieren (behalve de mens) kunnen ze overigens niet tegen lactose: ze worden  ziek van melk. Er is speicaal egelvoer te koop dat katten niet eten (eksters wel). Een gevarieerde tuin met slakken, inecten en schuilgelegenheid is beter dan een tegeltuin met een bakje voer.

Ze slapen, overwinteren en werpen hun jongen in goed verstopte nesten van bladeren en mos onder braamstruiken, een heg of takkenhopen, liefst naast een muur of schutting. Toch blijft het fijn als honden aangelijnd zijn, zeker voor jonge egels. Jonge egels overwinteren de eerste winter samen in het nest waarin ze geboren zijn. Egels kunnen een jaar of 10 oud worden. In mei zijn ze op vrijersvoeten, de jongen worden in juni geboren. voor wie alles wil weten heeft de Zoogdiervereniging een inormatieve pagina gemaakt: https://www.zoogdiervereniging.nl/egel

In elk roze vakje zijn de afgelopen 5 jaar 1 – 19 egels gemeld op waarneming.nl. In de rode vakjes 20 of meer. In Leidsche Rijn en Vleuten De Meern zijn, in tegenstelling tot de oude stad, maar weinig meldingen van egels te vinden op waarneming.nl. Zijn ze er wel? Zelfs in de Buitenhof en het Geluidswalpark zijn ze niet bekend. Zijn er te weinig verstopplekken? Teveel loslopende honden?

Ziet u een egel, zet hem op waarneming.nl, ook als u het een verkeersslachtoffer is. Het draagt bij aan de mogelijkheden voor bescherming.

De gebruiksaanwijzing van waarneming.nl staat hier

Egels rollen zich op bij gevaar en worden daardoor vaak verkeersslachtoffer. De zoogdiervereniging heeft 2019 uitgeroepen tot het jaar van de Egel. In 2019 willen ze onderzoeken hoe het gaat emt de Egels in Nederland. In 2009 was het laatste onderzoek. In 2009 vonden ze 45 dode egels per 100 km, in de jaren 80 vonden ze 100 egels per 100 km. Dat is een aanwijzing dat er minder egels zijn. Heeft die daling zich voortgezet?

Voor het onderzoek in 2019 zijn ze op zoek naar forenzen die tussen 1 mei 2019 en 1 mei 2020 en verkeersslachtoffers langs de weg willen tellen, met de fiets of met de auto.  Meer informatie op: platte-egels-tellen-voor-egelonderzoek

Save the date: 26 mei is het 501 soortendag in het Máximapark.

Dé gelegenheid als je meer te weten wilt komen over natuur in de wijk en het park!