))(Rond 13 augustus zijn er veel vallende sterren, ongeveer 1 per minuut.  Ze lijken uit het sterrenbeeld Perseus te komen, daarom heten ze Perseïden. Het zijn stofdeeltjes van de komeet Swift-Tuttle, die de aardbaan soms kruist. Als de Aarde weer op die plek op zijn baan rond de zon komt, zijn er veel vallende sterren. Tot 12 dagen voor en na 13 augustus zijn deze perseïden soms te zien. Het aantal per uur is op 13 augustus wel het grootst.

Vallende sterren zijn het beste te zien op een donkere plek, de waddeneilanden bijvoorbeeld. Maar de Perseïden zijn erg helder en ondanks de maan en lichtvervuiling is er een kans om ze te zien. De maan gaat die dag pas om kwart voor vijf ’s morgens onder. De beste tijd om de perseïden te zien is daarom kort voor zonsopgang: rond een uur of vier ’s nachts.

In het Máximapark is geen straatverlichting, daardoor zijn er daar donkere plekken met uitzicht op de hemel. De Perseïden komen uit het oost- noordoosten. De plek in het park met het meeste zicht is waarschijnlijk het Lint ten westen van de Enghlaan. Tussen het Evenemententerrein en de Esdoornlaan zou het ook kunnen lukken, of in de Japanse tuin of de Vlinderhof. Ben je zo laat (of zo vroeg) buiten en is het onbewolkt: Kijk omhoog en doe een wens! Meer informatie over de Perseïden staat hier

Het Milieuplatform heeft een aantal jaar geleden een burgerinitiatief tegen lichtvervuiling gelanceerd. Er wordt sindsdien bij nieuwe verlichting er op goed gelet dat deze alleen de straat verlicht en niet uitstraalt naar boven, naar “groen” of naar water. Goed voor uilen, vleermuizen, nachtvlinders, sterrenkijken, … De straatverlichting met open deksels die in Leidsche Rijn zijn toegepast, worden op termijn allemaal vervangen door het model met LEDverlichting hierboven op de foto. In straten waar het al is gedaan heb je geen verduisteringsgordijnen op de slaapkamer meer nodig.

Natuurlijk wordt er wel op gelet dat veiligheid in orde blijft. Waar licht nodig is, zoals bij de doorgaande fietsroutes, wordt het geplaatst. Op ons verzoek is bijvoorbeeld de mast bij de trap bij Desto verplaatst, waardoor je het nu ziet als er iemand op de trap loopt, je ziet het zelfs al vanaf de Smalle Themaat

Langs het Amsterdam Rijnkanaal was straatverlichting gepland ongeveer zoals langs de Rijnkennemerlaan: een soort staande TL-balken. Die verlichten het wegdek nauwelijks, je kunt vallen over een losliggende tak. als je langsfietst raak je makkelijk verblind. Er komen nu toch praktische “fietspadlampen”, die de weg goed verlichten en de natuur eromheen zo min mogelijk. Ze zijn niet kilometers ver weg vanaf het water te zien. Het Amsterdam Rijnkanaal is een trekroute voor vleermuizen en door de gemeente aangewezen als ecologische zone.