Eendjes voeren – kinderen zijn er dol op. Het is ook ontzettend leuk om te zien hoe enthousiast de dieren het brood komen halen. Het gaat momenteel niet zo goed met de eenden in Nederland – dan is bijvoeren toch goed?

Op zich hebben de eenden brood niet nodig. Ze eten gras en dat is er volop. Ook eten ze, net als zwanen, allerlei waterplanten. Dan staan ze op hun kop in de sloot om bij het lekkerste voer te komen. Omdat brood behoorlijk zout is en flink anders is dan gezond eendenvoedsel is een overdaad aan brood niet goed voor hen. Net zoals veel snoep niet goed is voor kinderen. Zelfs niet als het vriest, ook dan vinden de eenden voldoende voedsel.

Als de eenden niet alles direct opeten wat er gegeven wordt, dan is voeren ronduit slecht. De restanten aan brood worden gegeten door ratten en meeuwen, die daardoor toenemen rond de voerplek. Door broodresten en extra vogelpoep wordt het water vuil. Dat kan ziektes veroorzaken en in het troebele water kunnen de waterplanten niet goed groeien.  In het voorjaar zijn de ratten er als eerste bij zodra de jonge eendjes gaan zwemmen. Ze trekken ze aan een pootje omlaag, verzuipen het kuikentje en eten het op.

Eendjes voeren met kinderen is hartstikke leuk! Maar, zoals de beheerder van het Griftpark een keer voorstelde:  geef in totaal een half boterhammetje per keer. Op die kleine stukjes brood komen ze ook enthousiast af.

Heb je vaak oud brood over? Je kunt vers brood in de iepvries doen en het er telkens met een paar sneetjes gelijk uithalen. Het in een paar minuten ontdooid.

Lekekre recepten met oud brood staan hier en hier.