Niet alleen voor mensen is er een gebrek aan woonruimte. Voor vogels die in holen broeden, zoals mezen, is er ook een enorm tekort. Gemeente Utrecht heeft vorig jaar op twee plekken met veel  eikenprocessierups nestkasten opgehangen. 120 Nestkasten in totaal. Op de ene plek, de Brailledreef in Overvecht bleek 45% van de nestkasten bezet. Op de andere plek, (de Zandlaan in Oost) was 64% van de nestkasten bezet. Zouden extra nestkasten in Leidsche Rijn (inclusief Vleuten, De Meern en Haarzuilens) ook zo goed worden gebruikt? Misschien nog wel beter omdat hier zo weinig oude bomen met holtes zijn!

Als u een nestkast wilt ophangen, zijn hier een paar tips:

  • Het is al tijd om ze op te hangen, want de vogels slepen al met takjes. Soms slapen ze al in de nestkast van hun keus: warm en droog in de winter!
  • Hang de kast niet in de volle zon. In mei wordt het er dan te heet
  • De meeste regen komt uit het zuidwesten. Een plek op het noordoosten is ideaal, dan regent het niet in via de invliegopening.
  • Hang de nestkast op 2 meter of hoger, zodat katten er niet bij kunnen.
  • Er hoeft geen stokje onder de invliegopening. Kleine vogeltjes zijn behendig genoeg om het nestje in te komen. Eksters kunnen vanaf zo’n stokje makkeijk het nest leeghalen.

Bij mezen legt het vrouwtje in een dag of tien haar eigen gewicht aan eieren. Nadat die uitgekomen zijn groeien de 6-12 jonkies in een week of drie bijna aan tot het gewicht van het volwassen vrouwtje. Geen wonder dat de ouders af- en-aan blijven vliegen met insecten! Heeft u een volledig bestrate tuin dan moeten ze verder vliegen om voedsel te zoeken. De kans dat ze uw nestkast kiezen om in te broeden is dan niet groot. Ze hebben graag een echte tuin vlak rond het nest.

Nestkasten zijn te koop bij tuincentra en bijvoorbeeld in de webshop van de Vogelbescherming. Daar staan ook maten voor als u er zelf een wilt maken.

Er zijn nestkastcamera’s te koop. Om in een donkere nestkast iets te zien moet hij infrarood hebben.  Het beeld op TV of telefoon is dan zwart-wit. In het tuingekke Engeland zijn ze in ieder geval te koop. Zoek op bird box camera.

Ze zijn er zowel met een draad tussen camera en TV, op wifi en via internet. (Die laatste zijn  Internet-of Things-apparaten waarbij je echt het wachtwoord moet veranderen)

In nieuwbouwwijken zullen mussen ook gauw gebruik maken van mussenkasten of mussenvides. Ook voor roodborsten of winterkoninkjes is de kans groot dat de kast word gebruikt.

En vogels die in struiken broeden?

Merels, lijsters en veel andere vogels maken zelf een nest, bij voorkeur goed verstopt in een doornige struik. Er zijn weinig struiken in Leidsche Rijn aangeplant. Als u een plek weet waar struiken kunnen worden aangeplant kunt u dat nog steeds melden: https://natuurlr.nl/2020/01/07/struiken-bloemen-bessen-vogels/