Direct naar het filmpje van U in de wijk – klik hier!

Een paar weken geleden vroegen we in dit blog waar struiken zouden kunnen komen. Inmiddels hebben we uit veel wijken leuke suggesties gehad! De plekken staan hier op de kaart.

Voor het Máximapark kregen we de suggestie om langs het Lint struiken te planten, vooral langs de Parkzichtlaan en bij Intratuin. Het park wordt niet door de gemeente beheerd, we gaan in overleg met de parkorganisatie.

Ook voor het Waterwinpark,  het Amaliapark, Park Grauwaert, Park Hogeweide en het Willem Alexanderpark kwam de vraag naar struiken. In deze parken zijn er beperkingen aan wat er geplant kan worden, doordat het er droog is (lees: op de A2 ligt) of omdat er bijvoorbeeld archelogische resten in de grond zitten. We gaan kijken wat er wel kan.

In Parkwijk, waar de huizen hutje-mudje op elkaar staan, lijkt er in de Bieslookstraat en het Specerijenveld wel ruimte voor struiken te zijn.

Er kwamen veel suggesties voor bermen en middenbermen van wegen: Huis te Vleutenbaan, Heldammersingel, Vleutensebaan, Veldhuizerweg, Landschapsbaan etc. Die hebben we op de kaart gezet. Langs de Utrechtseweg zou het ook kunnen. Ook langs de Heycop (westkant van Vleuterweide) en de recreatiegebieden Hampoort en De Rivier zijn struiken welkom. Bij de Thematervelden zouden struiken de nieuwbouw van Haarzicht en de auto’s op deMaarssenseweg wat aan het oog kunnen onttrekken. Langs de plas kan het de rust voor watervogels vergroten, die gaan nu voor elke wandelaar op de wieken.

Uit Vleuterweide en Langerak hebben we geen bruikbare suggesties gehad. Als u daar plekken kent: laat het ons weten! Veel mensen stelden voor om struiken in de wadi’s te planten, maar die staan na een fikse zomerse bui soms lang blank. Dan verzuipen de struiken. Ook langs slootkanten valt het niet mee om struiken aan te planten: de sloot moet geschoond kunnen worden en daarom moet er een graafmachine langs de sloot kunnen rijden. Bestrating vervangen door struiken is natuurlijk dubbel goed tegen zomerse hitte, maar het is veel duurder dan planten in de grond zetten. De bestrating en de fundering meot afgevoerd en er moet goede grond in het plantgat. We richten ons nu eerst op struiken in de grond. We gaan in overleg met de gemeente!

RTV Utrecht heeft voor een uitzending van U in de Wijk een leuk filmpje gemaakt over het struikenplan. Dat filmpje van 4 minuten is hier te zien.