Juist in deze tijd, waarin het onmogelijk is om ver weg op vakantie te gaan, ervaar je hoe waardevol een mooie groene wijk is. Op de pagina Recreatie staan wandel- en fietstips om in de buurt (zelfs vlak bij je huis) te recreëeren.

Als je meer van de natuur weet, ga je meer zien en wordt het groen in de buurt leuker en interessanter. Bijna iedereen herkent wel dat een bever deze boom heeft omgelegd (dit gebied is nu verboden voor honden, ook aangelijnd!). Er zijn allerlei insecten die in uw tuin kunnen komen die heel apart zijn. er bijvoorbeeld een bij die enorm schudt met haar kont (een twerkende bij) en graag Lathyrus bezoekt, de Lathyrusbij. Er is een vlinder die als een kolibri voor de bloem blijft hangen als hij nectar zuigt, de Kolibrivlinder. Herkent u ze als ze uw tuin aandoen?

Hoe kom je meer van de natuur in de buurt te weten als excursies onder leiding van een gids niet kunnen? De afgelopen jaren hebben heel veel vrijwilligers natuurwaarnemingen op waarneming.nl gezet. De foto’s zijn gebruikt om een app de soorten te laten herkennen. Je kunt nu Obsidentify op je telefoon zetten. Foto maken van een plant of dier, inlezen in de app, en je krijgt in veel gevallen te lezen welke plant of welk dier het is.

Het mooie is: als je de app toestemming geeft om je locatie te gebruiken, kun je de fotos van de waarneming heel makkelijk op waarneming.nl zetten. Kennis over wat er aan leven in de wijk is (of juist ontbreekt) helpt de stadsecologen en beheerders om het groen beter te beheren, zodat er een completer ecosysteem in de wijk komt. Dan kunnen plaagdieren als muizen, buxusmot of eikenprocessierups makkkelijker door hun predatoren worden bestreden, zoals uilen of koolmezen. Meer kennis over insecten is nu, met de insectensterfte, van extra belang. Maar het is ook gewoon leuk.

Als je wilt kun je je tuin of groenstrook in de buurt als eigen gebiedje aanmaken op waarneming.nl. Dan kun je makkelijk terugzien wat je allemaal daar bent tegengekomen. De uitleg hoe dat moet staat hier.

Vogels zijn lastig te fotograferen. Om die te leren kennen is cursus van de vogelbescherming een aanrader.