Dit voorjaar hebben we geïnventariseerd waar struiken in Leidsche Rijn en Vleuten De Meern zouden kunnen komen. RTV Utrecht heeft hierover leuk filmpje gemaakt. Dat filmpje van 4 minuten is hier terug te zien.

Er zijn bij de aanleg van de wijken immers nauwelijks struiken geplant en dat is heel jammer. Struiken hebben vaak bloemen en bessen waardoor de wijken fleuriger worden. Ze bieden broedgelegenheid en beschutting voor zangvogels. Inheemse struiken worden door insecten gegeten, waardoor de vogels er insecten vinden om hun jongen mee groot te brengen. Zelfs notoire zaadeters als vinken hebben insecten nodig voor hun jongen. Met struiken krijgen we meer zangvogels in de wijk.

 De plekken waar struiken kunnen komen, zijn ze door een ecoloog van opmerkingen voorzien: waar zijn struiken waardevol voor de natuur en op welke plekken is struiken aanplanten niet zo’n goed idee? Alle opmerkingen staan bij de plekken op deze kaart. Sommige plekken zijn op dit moment al waardevolle hooilandjes, op andere plekken is al relatief veel groen aanwezig waardoor deze plekken (voor nu) afvallen.

 Voor er wordt geplant moet er worden nagegaan of de plekken echt geschikt zijn. Als er bijvoorbeeld kabels en leidingen onder de grond zitten zouden de wortels die leidingen kunnen beschadigen. We gaan hierover verder in overleg met de gemeente. We willen graag dat er nog dit jaar wordt begonnen met de aanplant, maar door Corona is overleggen wat minder makkelijk dan we zouden willen.