Waarom zijn bodemdieren belangrijk?

Al het materiaal dat dit jaar in je tuin is aangegroeid, kunnen ze in een jaar weer omzetten in humus. Geloof het of niet, maar in een gezonde bodem wordt de bovenste 30 centimeter elk jaar in zijn geheel een keer opgegeten (en weer uitgepoept) door deze beestjes.  Dus de bodem bestaat uit enge-beestjes-poep 🙂 Daarmee zorgen ze ervoor dat afgevallen bladeren, takjes en dode insecten worden omgezet in humus die weer bruikbaar is voor de planten. De humus kan goed vocht vasthouden én zorgt voor een luchtige grond. Daardoor wordt de grond niet gauw te nat of te droog. Hoe belangrijk het is om vocht vast te houden is afgelopen zomer wel gebleken. Sommige regenwormen maken verticale gangen in de grond. Dat voorkomt dat de grond kletsnat blijft in perioden met erg veel regen. Met een gezond bodemleven krijg je fijne tuingrond!

Bodemdierendagen

Er is relatief weinig bekend over deze bodemdieren, want er wordt weinig op gelet. Van 25 september tot en met 7 oktober zijn daarom de bodemdierendagen. In die dagen kun je op zoek gaan naar de bodembeestjes in je tuin, het balkon of je omgeving. Je kunt je vondsten doorgeven, daarna krijgt je zoekgebied een “bodemdierencijfer”. Dan weet je hoe gezond de bodem is. Het levert ook waardevolle kennis op. In 2019 bleken er minder mieren te zijn dan in 2018 en meer miljoenpoten. Er werden weer pissebedden gevonden, na de droge zomer van 2018 waren die er bijna niet. Alle waarnemingen die worden doorgegeven helpen om meer bekendheid te krijgen over deze belangrijke dieren. Doe je mee?

Webinar

Dinsdag 15 september om 19:30 houdt het IVN Utrecht een webinar over bodemdieren. Een expert van het centrum voor bodemecologie vertelt over de dieren, hoe ze leven, hoe je ze kunt vinden en hoe je kunt zorgen dat er meer van die dieren in je tuin komen. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, je moet je daarom van tevoren opgeven.

Hoe heten de beestjes die je vindt?

Met de zoekkaart van de bodemdieren kun je vinden welke soorten er in je zoekgebied leven. Ook met de app obsidentify kom je er makkelijk achter: foto maken, op de knop “obsidentify” klikken en je krijgt te zien wat er op de foto staat. Die app werkt overigens voor alle soortgroepen, ook voor bijvoorbeeld planten en vogels. (Hier voor de IPhone)

Hoe krijg je een gezonde bodem met veel bodembeestjes?

Om meer bodemdieren in je tuin te krijgen kun je afgevallen blad laten liggen: dan hebben ze wat te eten en jij hoeft niet met een bladblazer aan de slag. Maak je tuin pas in maart “winterklaar”, laat tot die tijd alle uitgebloeide planten zoveel mogelijk staan, als eten en schuilplaats voor de beestjes. In maart is het opruimen zó klaar omdat veel materiaal dan al verteerd is. Doordat de grond de hele winter bedekt blijft krijg je minder onkruid. Spit de grond niet om. Gebruik geen (kunst)mest, er valt toch al 40 kg stikstof per hectare op de grond door de “stikstofproblematiek”. Bovendien zorgen de bodembeestjes dat afgevallen blad weer voeding voor de planten wordt. Kortom: laat het tuinwerk vooral aan de bodembeestjes over. De beestjes kun je verder nog helpen met een composthoop, een hoopje stenen of takken of een vijvertje. Reken er op dat er vogels komen om weer te snacken van de beestjes. De kringloop is rond.