Het Natuurplatform Leidsche Rijn heeft een paar jaar geleden een burgerinitiatief gelanceerd tegen lichtvervuiling. Zodat er niet meer licht in de natuur wordt verspreid dan strikt noodzakelijk is. Licht is ’s nachts immers schadelijk voor veel nachtdieren, vogels gaan te vroeg in het jaar broeden waardoor er nog geen voer is voor de jongen als ze uitkomen. Als de duisternis zoveel mogelijk in stand blijft, dan is het ook mogelijk om vanuit de stad sterrenfenomenen te zien zoals de vallende sterren vorige week. De Nacht van de Nacht vroeg er onlangs weer aandacht voor.

Door dat burgerinitiatief let de gemeente nu goed op, dat nieuwe lichtmasten niet naar boven uitstralen, niet naar groen en niet naar water. Langs het Amsterdam Rijnkanaal zouden staande TL-balken komen, ongeveer zoals langs de Rijnkennemerlaan. Door de actie werden het LEDlampen die goed op de weg zijn gericht. Want natuurlijk moet iedereen veilig over straat kunnen! Alleen moeten we niet “knoeien en morsen” met licht, maar het daar toepassen waar het nodig is.

Inmiddels zijn er meerdere modellen LEDlampen beschikbaar. De gemeente doet op dit moment een proef in Overvecht, langs de Carnegiedreef. Daar kunt u alle elf armaturen beoordelen: hoe comfortabel is het licht ervan? Is het verblindend? Kun je genoeg zien?

Elke eerste maandag van de maand is er een excursie en kunt u meegaan om de armaturen te beoordelen. De eerstvolgende is op 2 november. U kunt ook op eigen gelegenheid gaan en de vragenlijst digitaal invullen. Hier staat meer over deze proef.

Mocht u nog tuinverlichting hebben of willen installeren: let er op dat het niet naar boven of wijd en zijd uitstraalt. Laat dus geen bomen aanlichten. Kunnen de lampen op een bewegingsmelder geplaatst? Als er dan een boef bezig is, valt het iedereen in de buurt op dat de normaal donkere tuin ineens verlicht is. Dat schrikt de boef wel af! Sierverlichting kan op een tijdschakelaar gezet, zodat het om bijvoorbeeld elf uur uitgaat. Dan kunnen de uilen op jacht naar muizen en de vleermuizen naar muggen. Fijn toch?