Recreatie – in tijden van Corona

Corona

Thuisblijven is natuurlijk het uitgangspunt. Een frisse neus halen is toegestaan, mits iedereen voldoende afstand houdt van anderen, dus niet zoals op bovenstaande foto! Zoek dus níet de plekken op waarvan je bij voorbaat al verwacht dat het druk is. Mijdt de drukste tijden: in het weekend tussen 2 en 4 uur ’s middags is de toptijd voor wandelen en fietsen, doe dat liever niet. Ga eens dauwtrappen, wandel door de weeks of maak een avondwandeling.

Gebruik geen openbaar vervoer, dat is nu voor de mensen in de noodzakelijke beroepen. Wees voorzichtig in het verkeer, de ziekenhuizen hebben het al druk genoeg.

Vlak bij huis

Wil je er op een moie dag met de kinderen op uit maar verwacht je dat alles te druk is? Dan levert de sloot in de buurt zomaar een leuke middag op. Op Waterdiertjes.nl kun je een kaart downloaden met de meest voorkomende beestjes die in water leven. Je schept met een netje wat prut uit de sloot in een teiltje en je zoekt samen uit wat er allemaal leeft in jouw sloot. Als je de resultaten op de site invult, krijg je een beoordeling van de waterkwaliteit. Het waterschap is ook blij met die informatie!

Staatsbosbeheer heeft meer dan 100 natuuropdrachten bij elkaar gezet, veel ervan zijn buiten en kunnen in de tuin of dicht bij huis worden gedaan.

Fietsen

Het fietsknooppunten netwerk bestrijkt heel het land, ook Leidsche Rijn. Via de Fietsrouteplanner kun je makkelijk een route via knooppunten inplannen. Kies begin- en eindpunt en kies als routetype (in de opties) knooppunten. Ook een recreatief rondje plannen is eenvoudig: kies je vertrekpunt, kies de lengte en kies in de opties voor een recreatieve route, een natuurroute, een racefietsroute of een autoluwe route. De fietsrouteplanner doet dan een voorstel.

Als u met kleine kinderen in de wijk wilt fietsen, dan kunt u op deze kaart de routes vinden die veilig zijn om met kleine kinderen te fietsen. Helaas zijn veel bestemmingen op dit moment gesloten wegens Corona.

Wandelen

In en om Leidsche Rijn is een  wandelknooppuntennetwerk aangelegd. U kunt hier van knooppunt naar knooppunt uw route plannen. De knooppunten 39 en 99 liggen bij de stations van Vleuten en Terwijde, dat zijn herkenbare plekken om naar toe te fietsen. Vanuit De Meern kun je op de fiets naar Montfoort of Oudewater en daar beginnen met je wandeling. Sommige trajecten lopen dwars door de wei, soms moet je daarom over hekjes klimmen. Er zijn dan opstapjes aanwezig, je hoeft er geen acrobaat te zijn. Doordat de boeren toestemming hebben gegeven om routes door de wei te laten gaan, kun je door het Groene hart wandelen zonder al te veel over smalle landwegen met soms haastig verkeer te moeten wandelen. Heerlijk ontspannen!

Noteer de knooppuntnummers of neem uw mobiel mee: er staan maar bij een paar knooppunten kaarten, bij de knooppuntpaaltjes is het handig als je weet wat het volgende nummer is waar je naar toe wilt wandelen.

Honden

Bij “vrij plannen” moet je aangeven of je al- dan niet met een hond wandelt. Honden mogen namelijk echt niet in weiden voor koeien komen. Dit is om de verspreiding onder koeien van de parasiet Neospora caninum tegen te gaan.

De ontlasting die honden in de wei achterlaten kan ermee zijn besmet en is daarmee een risico voor de koeien (Gelukkig niet voor honden, katten of mensen). Deze parasiet veroorzaakt abortus bij drachtige koeien en afname van de melkgift. Er is geen behandeling voor, besmette koeien worden voortijdig geslacht. De financiële schade voor een bedrijf kan in de duizenden euro’s per jaar lopen. De ziekte kan ook met hooi worden overgebracht, als er geen koeien in de wei lopen mag uw hond er daarom nog steeds niet in. Breng de openstelling van de weilanden niet in gevaar en loop niet met uw hond over trajecten waar hij niet welkom is.