Recreatie

Wandelen

In en om Leidsche Rijn is een  wandelknooppuntennetwerk aangelegd. U kunt hier van knooppunt naar knooppunt uw route plannen. De knooppunten 39 en 99 liggen bij de stations van Vleuten en Terwijde. Vanuit De Meern kun je met de bus naar Montfoort of Oudewater en daar beginnen met je wandeling. Somige trajecten lopen dwars door de wei, soms moet je daarom over hekjes klimmen. Er zijn dan opstapjes aanwezig, je hoeft er geen acrobaat te zijn. Doordat de boeren toestemming hebben gegeven om routes door de wei te laten gaan, kun je door het Groene hart wandelen zonder al te veel over smalle landwegen met soms haastig verkeer te moeten wandelen. Heerlijk ontspannen!

 Noteer de knooppuntnummers of neem uw mobiel mee: er staan maar bij een paar knooppunten kaarten, bij de knooppuntpaaltjes is het handig als je weet wat het volgende nummer is waar je naar toe wilt wandelen.

Bij “vrij plannen” moet je aangeven of je al- dan niet met een hond wandelt. Honden mogen namelijk echt niet in weiden voor koeien komen. Dit is om de verspreiding onder koeien van de parasiet Neospora caninum tegen te gaan.

De ontlasting die honden in de wei achterlaten kan ermee zijn besmet en is daarmee een risico voor de koeien (Gelukkig niet voor honden, katten of mensen). Deze parasiet veroorzaakt abortus bij drachtige koeien en afname van de melkgift. Er is geen behandeling voor, besmette koeien worden voortijdig geslacht. De financiële schade voor een bedrijf kan in de duizenden euro’s per jaar lopen. De ziekte kan ook met hooi worden overgebracht, als er geen koeien in de wei lopen mag uw hond er daarom nog steeds niet in. Breng de openstelling van de weilanden niet in gevaar en loop niet met uw hond over trajecten waar hij niet welkom is.

Wandelknooppunt

Wandelknooppunt

Wandelroute-wijzer

Wandelroute-wijzer